Prezentam in continuare, intr-un singur loc, TOATE TOPURILE: cel mai bun credit imobiliar, cel mai bun credit ipotecar si cel mai bun credit de nevoi personale!

Cel mai bun credit imobiliar

Cel mai bun credit imobiliar-ipotecar: care banca ofera cele mai bune conditii? Daca ar fi sa analizam doar dobanda cea mai mica, topul ar fi simplu, dar nu ar reprezenta cu adevarat cel mai bun credit imobiliar de pe piata.

La fel de adevarat, criteriile alese pentru evaluarea fiecarei banci si a produselor sale poate ca nu sunt cele mai potrivite pentu fiecare dintre dumneavoastra.

O ultima nota inainte de a trece la desfasurarea topului: aceasta pagina evidentiaza doar creditele ipotecare bancare. Daca din diverse motive accesul la banci va este restrictionat, va punem la dispozitie toate detaliile alternative legate de imprumuturile nebancare cu garantie imobiliara. La fel, atentie – regulile pentru credite prin sistemul Prima Casa sunt mult diferite de cel al creditelor imobiliare clasice.

Luati aminte ca acest top ia in considerare atat dobanda, cat si alte elemente, uneori chiar foarte apropiate ca importanta: durata obtinerii imprumutului, comisioanele si celelalte costuri neprinse in DAE, suma maxima ce poate fi obtinuta etc.

Topul imprumuturilor destinate achizitiei de locuinte sau terenuri

Locurile 9-10 la egalitate: Credite ipotecare de la UNICREDIT si de la BANCA ROMANEASCA

Punctaj: 7.525 puncte (din 10 maxim posibile). Caracteristi: AVANS 20%; asigurarea pentru imobil platita de client; DAE intre 6,3 si 6,73%.

Locul 8: Creditul Imobiliar de la Garanti Bank

Pozitia GARANTI BANK in Topul Cel mai bun credit Imobiliar: Locul 8 cu 8.55 puncte. Caracteristicile Creditului Imobiliar de la GARANTI BANK: AVANS 15%; ASIGURARI pentru imobil platita de client, de viata oferita de banca; aprobare finala in 2 zile dupa depunerea dosarului complet, preaprobare financiara – 1 zi; DOBANDA 5,88% (Robor 6 luni + 2,64%) – DAE: 6,71%; COMISIOANE analiza dosar – 600 lei, administrare – 0,05% lunar.

Locul 7: Credite ipotecare de la INTESA SANPAOLO

Pozitia INTESA SANPAOLO in Topul Cel mai bun credit Imobiliar: Locul 7 cu 8.7 puncte. Caracteristicile Creditului Imobiliar de la INTESA SANPAOLO: AVANS 15%; ASIGURARI pentru imobil, platita de client; RASPUNS aprobare – 2 zile, aprobare finala – 2 zile ulterior preaprobarii; DOBANDA 6,92% (Robor 3 luni (3,17%) + marja 3,75%) – DAE 7,38%; COMISIOANE analiza dosar – 200 euro echivalent lei, 1,25 lei comision cont curent.

Locul 6: Creditul Habitat de la BRD

Pozitia BRD in Topul Cel mai bun credit Imobiliar: Locul 6 cu 8.8 puncte. Caracteristicile Creditului Imobiliar de la BRD: AVANS 15%; ASIGURARI platite de client pentru imobil şi viaţa; RASPUNS maximum 12 zile, preaprobare in 15 minute; DOBANDA 5,43% (Robor 6 luni (0,318) + marja fixa 2,25 pp) – DAE 6,19% cu asigurare viata, 5,61% fara asigurare viata; COMISIOANE analiza dosar 1.000 lei.

Locul 5: Creditul Ipotecar-Imobiliar de la Bancpost

Pozitia BANCPOST in Topul Cel mai bun credit Imobiliar: Locul 5 cu 8.9 puncte. Caracteristicile Creditului Imobiliar de la BANCPOST: AVANS 15%; ASIGURARI pentru imobil, platita de client; RASPUNS maximum 2 saptamani (preaprobare financiara in 2 zile); DOBANDA 6,03% (Robor 3 luni + 3,25% marja fixa) – DAE 6,17%; COMISIOANE analiza dosar 1.500 lei, comision unic amendamente postacordare (dupa caz) – 250 lei.

Locul 4: Creditul ipotecar-imobiliar CASA MEA de la BCR

Pozitia BCR in Topul Cel mai bun credit Imobiliar: Locul 4 cu 8.925 puncte. Caracteristicile Creditului Imobiliar de la BCR pe baza carora s-au calculat nota si pozitia in topul Cel mai bun credit imobiliar: AVANS 15%; ASIGURARI pentru imobil, platita de client; RASPUNS aprobare finala in 8 zile de la depunerea dosarului complet; DOBANDA 5,75% in primii 5 ani, apoi Robor 6 luni + 2,6% – DAE 6,08%; COMISIOANE 300 lei evaluare imobil, 0 lei comision up front de analiza, fara comisioane la contul curent atasat creditului.

Top 3 cel mai bun credit imobiliar

Elementele care au stat la baza acordarii notelor in acest Top 3 al imprumuturilor imobiliare:

Si iata rezultatele la varful topului celor mai bune imprumuturi pentru achizitia de locuinte:

Locul 3: Creditul ING Ipotecar de la ING Bank

Pozitia ING BANK in Topul Cel mai bun credit Imobiliar: Locul 3 cu 9.1 puncte (din 10 posibile). Caracteristicile Creditului Imobiliar de la ING BANK pe baza carora s-a calculat nota si pozitia in topul Cel mai bun credit imobiliar: AVANS: 15%; ASIGURARI: pentru imobil platita de client, de viata optionala (luata in calcul aici, la nivelul de dobanda prezentat).

RASPUNS: 48 de ore de la primirea documentelor de catre Dep. Analiza credite, preaprobare financiara pe loc; DOBANDA: 5,23% la 20 mai (Robor 3 luni pe ultima luna calendaristica + 2,25%) cu asigurare viata de grup; DAE: 5,84% (include costul total al asigurarii pe toata durata creditului, de 12.185,68 lei).

COMISIOANE: analiza dosar – 215 lei, administrare – 1% din credit, doar la acordare, 0 lei administrare cont curent cu card atasat, taxa evaluare imobil (perceputa de evaluator) – 350-470 lei, taxa opinie notariala pentru evaluarea documentelor de proprietate a imobilului.

Locul 2: Credite ipotecare de la ALPHA BANK

Pozitia ALPHA BANK in Topul Cel mai bun credit Imobiliar: Locul 2 cu 9.3 puncte (din 10 posibile). Caracteristicile Creditului Imobiliar de la ALPHA BANK pe baza carora s-a calculat nota si pozitia in topul Cel mai bun credit imobiliar: AVANS: 15%; ASIGURARI: pentru imobil, platita de client; RASPUNS: maximum 3 saptamani.

DOBANDA: 5,36%; DAE: 5,62%; COMISIOANE: analiza dosar 400 euro, administrare cont curent 2,5 lei lunar.

Locul 1: Credite ipotecare de la CEC BANK

Pozitia CEC BANK in Topul Cel mai bun credit Imobiliar: Locul 1 cu 9.7 puncte (din 10 posibile).

Caracteristicile Creditului Imobiliar de la CEC BANK pe baza carora s-a calculat nota si pozitia in topul Cel mai bun credit imobiliar:

AVANS: 15%; ASIGURARI: pentru imobil, platita de client.

RASPUNS: aprobare – 5-7 zile lucratoare de la inregistrarea cererii in registrul general, preaprobare financiara – 1-2 zile; DOBANDA: Robor 6 luni +1,9 pp; DAE: 5,45% (calculata pentru un credit de 265.800 lei).

COMISIOANE: analiza dosar 500 lei, administrare – 0,04% lunar la soldul creditului, comision unic servicii prestate la cererea clientilor – 400 lei.

Cel mai bun credit de nevoi personale

Cel mai bun credit de nevoi personale, dintre toate ofertele, se acorda in lei, are dobanda fixa, DAE mai mic de 10%, acordat pe 3-5 ani. Dar sa revenim la nevoile noastre.

Am trecut in revista in paginile site-ului mai multe aspecte de acest gen, pe langa domeniul creditelor nevoi personale: cel mai bun credit imobiliar, cel mai bun credit ipotecar, cel mai bun prima casa. Am preluat o mare parte din concluziile articolelor din Credite Nevoi Personale – Imprumut-urgent.

Am acoperit astfel creditele de consum, cele auto, precum si mai ales cel mai bun rapid credit.

Cel mai mai ieftin, cel mai rapid si mai usor de obtinut

In continuare, am analizat cele mai accesibile, mai rapide, mai usor de accesat si mai ieftine – intr-un cuvant, cel mai bun credit de nevoi personale, si am retinut in particular, dintre acestea, cele mai bune oferte:

» Cel mai ieftin: imprumutul pentru nevoi personale ipotecar – Creditul Garantat

» Cel mai rapid credit bancar cu un singur act: Idea Selfie

» Cel mai rapid imprumut nebancar clasic cu plata in rate: Viva Personal.

» Cel mai simplu si ieftin credit IFN: BT Direct – IFN-ul bancii Transilvania, sau Viva Personal – credit in rate nebancar.

Dupa ani buni in care ROBOR a scazut, apoi a ramas stabil la o valoare foarte mica, timp in care creditele de nevoi personale cu dobanda variabila erau mult mai avantajoase, fiind in general acordate la o dobanda cu cateva procente mai mica decat cele cu dobanda fixa (ne referim la oferte similare de la aceeasi banca), acum a venit vremea inflatiei si a cresterilor succesive si semnificative ale ROBOR. In perioada aceasta, imprumutul cu dobanda fixa pe perioade medii (pana in 5 ani) este de departe cel mai bun credit de nevoi personale.

Cum spuneam, ce a fost anul trecut ati aflat deja din articolele anterioare pe aceasta tema, acum ne concentram pe ce se intampla anul acesta, in special pe ce ce va urma in domeniile imprumutului rapid si al creditelor ieftine. Le luam pe rand:

 1. Bancile: tendinta bancilor va fi de a scapa de creditele neperformante, pentru a putea relua acordarea de imprumuturi catre populatie.

Conditiile vor fi in continuare dificil de atins: va trebui sa faceti dovada veniturilor suficiente, a lipsei altor datorii, ba chiar sunt sanse mari sa vi se ceara garantii chiar si pentru un simplu credit de consum – nevoi personale.

Cine poate prelua creditele neperformante – in special cele neipotecare? Cel mai probabil se vor implica IFN-urile, carora le este mult ai usor sa gestioneze aceste relatii, nu pentru ca au un alt set de reguli, ci pentru ca gestioneaza altfel riscurile proprii: la IFN nu se atrag bani de la populatie, ci se folosesc exclusiv fondurile proprii, deci riscurile apartin in totalitate actionarilor.

 1. IFN-urile: dobanzile la IFN-uri scad putin cate putin, urmand ca in anul ce vine sa se apropie mult de cele bancare. Desigur insa, imprumuturile nebancare nu vor fi niciodata la fel de ieftine ca cele bancare. Vor fi insa mult mai rapide, mai usor de accesat (mai putine acte si verificari), si disponibile pentru o arie mult mai larga de clienti.
 2. Concluzii: Unde va fi cel mai bun credit de nevoi personale, la banci sau la IFN-uri? Ca de fiecare data cand ni se pune aceasta intrebare, raspunsul este: DEPINDE! Va grabiti rau? Atunci cel mai bun este cel mai rapid, adica aveti nevoie de un IFN. Va arde rau buzunarul de fiecare leu, si aveti timp sa gasiti cea mai buna varianta de credit, atunci mergeti la Banca. Aveti probleme din urma in Biroul de Credit = IFN; aveti dosar de credit impecabil = Banca. In acest fel s-au clasificat imprumuturile in anul trecut, asa va fi si in urmatorul.

In plus, tineti seama: banca mai apropiata de casa este mai buna decat una departata (chiar daca credeti ca totul se rezolva prin card, internet banking si telefon.. nu e intotdeauna asa).

Cat de greu este sa gasesti, sa alegi si sa obtii cel mai avantajos credit de nevoi personale? Iti spun clar: foarte greu, dar nu imposibil. Iata cum !

Cum gasesti cel mai avantajos credit de nevoi personale

 1. Problema ta cea mai mare este urgenta, adica te grabesti? Ce cauti de fapt este un credit rapid.
 2. Te intereseaza cel mai mult sa obtii o suma mare sau foarte mare? Esti in cautarea unui credit bancar.
 3. Cel mai mult de streseaza costurile? Ce doresti este un credit ieftin.
 4. Temerea ta cea mai mare este marimea ratei? Atunci cauti un credit nevoi personale pe 5 ani sau mai mult.

Incearca sa descoperi elementul care te intereseaza cel mai mult. Daca il gasesti, combina inca unul sau doua elemente. Daca iti iese, se poate spune ca ai gasit cel mai avantajos credit de nevoi personale.

Cum alegi cel mai bun credit pentru nevoi personale?

Ai doua variante. Fie mergi la un broker de credite – dar asta te limiteaza in general la creditele oferiyte de bancile cu care acel broker are contracte. Fie te uiti in cele patru criterii de mai sus, il alegi pe cel in care te incadrezi cel mai bine, dupa care alegi si al doilea criteriu ca importanta. Acum cel putin vei avea idee unde sa cauti. Le vom lua pe rand:

 1. Credit rapid gasesti la IFN-uri (institutii financiare nebancare). Dar inainte sa te grabesti sa cauti acolo, trebuie sa stii ca au aparut si cateva oferte de credit rapid bancar (vezi in link detalii).
 2. Credite bancare pentru nevoi personale acorda toate bancile, conditiile de acordare sunt aproape la fel peste tot. Singurele diferente majore sunt la capitolul dobanda.
 3. Credite ieftine sunt de doua feluri. Credite ifn cu dobanda zero (promotii la primul contract). De departe cele mai ieftine credite, dar sumele sunt mici si doar pe 30-35 de zile. Apoi vin creditele bancare cu reduceri si avantaje, in general date la virarea salariului in cont la acea banca.
 4. Credite pe perioade mai lungi de 5 ani exista doar in conditii speciale: vezi refinantare credit nevoi personale pe 10 ani – gasiti in textul trimiterii singurele 3 categorii de credite nevoi personale pe 10 ani la care legea da voie. MUlte reclame iti prezinta cel mai avantajos credit de nevoi personale pe 10 ani sau mai mult, dar serios, este vorba in mod clar de fapt despre credite ipotecare (in afara de cele trei categorii – vedeti textul din link).

Cum se obtine cel mai potrivit credit nevoi personale?

Depinde de ce ati ales mai sus. Conditiile la IFN-uri sunt lejere si foarte usor de depasit. La banci insa, desi e mai greu de primit aprobare, cel putin este la feld e greu (sau de usor) la toate. Mentiune speciala – daca va grabiti, e bine de stiut ca mai toate bancile deja pot da credite cu buletinul. Dar nu va lasati pacaliti de numele asta: tot trebuie sa aveti venituri, iar banca va verifica clar si de nepacalit, direct la ANAF.

Una peste alta, va intoarceti la prima enumerare – cele patru puncte. Apoi vedeti in functie de ales lista a doua, tot in patru puncte. Si dupa ce stiti deja ce aveti de cautat, lista ofertelor este deja suficient de restransa pentru a fi de ajuns un tabel de comparatie intre cele 5-6 oferte acceptabile si potrivite.

Nu va grabiti sa va luati dupa reclame sau dupa liste de oferte de care netul este plin. Luati site de banca cu site de banca, treceti datele dorite prin calculator de credite. Notati pe fiecare intr-un tabel si la sfarsit comparati.

Reguli de respectat la un credit de consum

Nu luati credit pentru lux sau fleacuri. Nu cereti mai mult decat aveti nevoie. Nu cheltuiti mai mult decat va puteti permite. Nu confundati investitia cu consumul. Nu va feriti de datorii lasand lucruri importante nefacute. Nu lasati costul “casei” – rate plus intretinere plus investitii sa fie mai mare de o treime din ce castigati. Nu considerati masina ca fiind o investitie, decat daca va faceti afacerea cu ea. Nu uitati sa puneti in balanta si timpul propriu la orice analiza faceti.

Cel mai bun credit de consum de la banci

Cel mai bun credit pentru nevoi personale, aceasta este afirmatia Bancii Transilvania referitoare la creditul Practic BT cu dobanda fixa. Vom vedea daca este adevarat.

Cand in ofertele bancii (Banca Transilvania, ca sa fim exacti) gasim o declaratie de tipul cel mai bun credit…, si vedem ca singurul detaliu bagat in fata este: DAE 10,14%, devenim interesati. Daca nu interesati, macar curiosi.

Optiuni si avantaje – imprumutul nevoi personale Practic BT

Nu credem ca ar risca BT sa faca asemenea afirmatii daca nu ar avea dreptate in ceea ce spun, PE CRITERIILE LOR. De ce am subliniat partea cu criteriile? Pentru ca nu exista un singur mod dee a defini ce inseamna CEL MAI BUN CREDIT DE NEVOI PERSONALE. Sunt prea multe variabile si criterii care schimba alegerea de la o persoana la alta, de la o oferta la alta.

Creditul bancar Practic BT cu dobanda fixa este intr-adevar mai bun decat celelalte doua produse destinate nevoilor personale oferita de banca. La cel fara ipoteca, dar cu dobanda variabila, DAE este de 10.74%. La cel cu ipoteca.. se cer garantii, deci este complicat.. nici nu mai conteaza costul.

Deci ne-am uitat pe site, am vazut ce declara banca. Am vazut ca cel mai bun are DAE 10,14%. Minunat. Dar pe aceeasi pagina, ceva mai jos, scrie un pic altceva. O parte este buna, o parte nu, iar alta parte este necunoscuta:

Oricum e bine pana aici.  La alegerea unui credit bancar cu dobanda variabila, poti castiga  sau pierde (prin scaderea sau cresterea ROBOR – EURIBOR). Estimarile lipsesc, dar  uitandu-ma pe graficele BNR pe anul acesta, cresterea este mare cel putin la ROBOR.

Eu as alege o dobanda fixa, chiar daca e posibil sa pierd cate ceva.. cel putin stau fara grija. Dar in firea mea este sa analizez, altora poate le convine riscul. Si ce am zis dintotdeauna de cand lucrez in domeniul asta, mai zic inca o data, ca sa fiu sigur ca intelegeti:

Noi nu va spunem ce sa faceti, va ajutam doar sa stiti ce intrebari sa puneti!