Daca te-ai hotarat sa ai in sfarsit locul tau pentru prima data, cea mai buna solutie este probabil apelarea la un Credit Prima Casa 2022.

Cum arata si cand se lanseaza Prima Casa 2022?

In 2022, cea mai importanta modificare a programului este pastrarea sumei generale a garantiilor ce pot fi acoperite de catre fond – respectiv in 2022 se garanteaza exact cat s-a garantat si in anul anterior (dar cu un sfert mai putini bani fata de acum 2 ani).

Concret, nivelul total al garantarilor in 2022 este de 1.5 miliarde lei, adica o scadere de 25% din ce fusese in 2020, cand plafonul a fost de 2 miliarde.

Astfel, daca fiecare beneficiar ar merge la maxim (adica ar cumpara o casa care costa maximul sumei ce poate fi acceptata la garantare, anul 2022 s-ar putea incheia cu 6000 de dosare Prima Casa aprobate.

O data exacta a lansarii programului nu a fost inca stabilita, dar dat fiind ca exista un guvern stabil, si ca bugetul anului 2022 a fost aprobat la timp si a intrat deja in vigoare, estimam ca primele dosare se vor primi in luna martie.

Si, ca un reminder: de ce este acest program atat de special si de atractiv? Pentru ca achizitia locuintei se face in general in conditii mult mai avantajoase decat cele ale creditelor bancare imobliare. In primul rand, acest tip de credit este garantat in cuantum echivalent cu 80%  din suma eligibila. In al doilea rand, se stabilesc niveluri si conditii de dobanda preferentiale, mult mai lejere decat cele prezente la un credit solicitat in alt mod decat prin Program.

Avantajele unui Credit Prima Casa

Garantia de stat

Ce inseamna garantia de stat la un credit Prima Casa? Inseamna multe, dar pentru client, de baza ramane faptul ca din acest motiv, avansul pe care trebuie sa il aduca este de numai 5% din valoarea locuintei cumparate. O exceptie este cazul in care locuinta costa mai mult decat plafonul maxim al programului – respectiv 70.000 euro.

Concret, daca un apartament costa 70.000 euro, avansul este de 3.500 euro, insemnand: 5% din plafonul de 70.000 euro. Daca doriti insa sa cumparati un apartament de, sa zicem, 80.000 euro, avansul va trebui sa fie de 13.500 euro (3.500 euro reprezentand 5% din plafonul maxim, si diferenta ce depaseste plafonul).

Dobanda preferentiala

Mai departe, ce inseamna nivel si conditii preferentiale de dobanda? Inseamna ca prin program, la un credit Prima Casa, dobanda este definita din start ca variabila, la valoarea de IRCC , la care se adauga o marja fixa de 2%. De exemplu, pe piata acum, cel mai ieftin credit bancar ipotecar posibil, are o dobanda variabila care conduce la un DAE de 4.60%, iar asta la un avans minim de 15% si conditii de venit foarte stricte.

Conditii simplificate de aplicare la un credit Prima Casa

Fiecare banca inscrisa in program iti va prezenta conditiile si modalitatile de a te inscrie si de a obtine aprobarea dosarului. Dar inainte de a merge la banci, cel mai bine este sa analizati pe scurt conditiile asa cum sunt ele stabilite prin lege, ca sa stiti apoi sa comparati si sa alegeti oferta cea mai buna – detalii pe larg la Fondul National de Garantare a Creditelor.

Cat poti imprumuta – Intre: 13000 lei si 70.000 EUR echivalent in lei (pentru mai multe detalii, fiecare banca pune la dispozitia solicitantilor prospectivi un calculator credit Prima Casa)..

Pe ce perioada poti accesa un credit pentru prima casa: intre 3 si 30 ani.

Unele banci solicita si un „Depozit colateral” – de exemplu ING Bank. Acesta este o garantie pentru creditul oferit de banca, in valoare egala cu 3 rate de dobanda intregi (Suma Credit * Rata Dobanzii/ 12 * 3) si este retinut de banca pe intreaga durata a finantarii. Chiar daca nu te poti atinge de ei, banii din depozitul colateral iti aduc o dobanda identica cu cea oferita la depozitul la termen cu scadenta la 1 an. Astfel, anual primesti in contul curent dobanda acumulata corespunzatoare valorii depozitului.

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru un credit prima casa: cetatenie romana si rezidenta in Romania, varsta minim 21 ani si varsta maxima Prima Casa la terminarea contractului de credit: 65 de ani la barbati, 63 de ani la femei, 55 de ani la navigatori.

De asemenea, se solicita un venit lunar brut la nivelul salariului minim pe economie (2250 lei per aplicatie), minim 1 an vechime in campul muncii si minim 6 luni vechime la ultimul angajator, fara intreruperi mai mari de 30 de zile in ultimul an.

Dezavantajele programului Prima Casa

Durata aprobarii

Primul dezavantaj este durata putin mai mare de procesare a dosarului. Daca la o banca cu respect pentru client, in cazul unui credit bancar ipotecar – daca dosarul este in regula de la inceput, durata pana la aprobare poate fi in jur de 10 zile, in cazul Prima Casa analiza dosarului, de la primul drum in banca si pana totul e gata, poate fi mai mare.

Asta inseamna ca atunci cand gasiti oferta de locuinta care va convine, trebuie sa va asigurati ca proprietarul stie ca este vorba de finantare prin Prima Casa, si in precontract va trebui sa accepte o perioada decenta pana la plata (macar 30 de zile).

Lipsa controlului asupra proprietatii

Al doilea dezavantaj este ca, in primii 5 ani de la semnarea contractului, sunt anumite lucruri pe care nu le puteti face decat cu dubla aprobare, de la banca finantatoare si de la Ministerului Finantelor Publice – Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica. Aici intra instrainarea, inchirierea, deschiderea unui sediu de firma etc. Si in cazul unui credit bancar ipotecar clasic aveti asemenea obligatii, dar acolo e nevoie doar de acordul bancii.

Cum afli daca te incadrezi pentru a accesa un credit Prima Casa?

Chiar si cu aceste minusuri creditele Prima Casa sunt cele mai populare in randul tinerilor, plafoanele pentru acestea epuizandu-se, conform rapoartelor intocmite de institutiile bancare, aproape instantaneu.

Completeaza formularul de contact si afla care sunt institutiile bancare care au plafon de creditare disponibil pentru programul Prrima Casa. In felul acesta aflam solicitarea dvs. si va oferim toate informatiile necesare in cel mai scurt timp posibil.

Cele  mai accesate programe Prima Casa

Creditul Prima Casa de la ING Bank

Fie ca ti-ai propus sa-ti intemeiezi o familie, sa nu mai platesti chirie sau pur si simplu vrei sa te muti intr-o casa mai mare, creditul pentru prima casa de la ING te ajuta sa-ti indeplinesti planurile. Intr-un top realizat de Capital al celor mai bune credite ipotecare Prima Casa din Romania, acest produs de la ING se regaseste pe un excelent loc 5, depasit doar de banci mult sub renumele de seriozitate al ING Bank (CEC, Alpha, Banca Romaneasca si Piraeus).

ING Bank inseamna ci si un program Prima Casa foarte atractiv

Avansul poate fi toata suma economisita de catre tine, dar trebuie sa acopere diferenta dintre pretul de achizitie rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si valoarea finantata. Acesta poate depasi 5% in cazul in care pretul de achizitie al imobilului este mai mare de plafonul maxim (si acesta putand fi diferit in fnctie de vechimea constructiei).

Dobanda: 3.71% pe an dobanda personalizata daca inchei asigurare de viata de grup emisa de ING Asigurari de Viata SA; 4.21% pe an dobanda standard daca nu inchei asigurare de viata de grup. Dobanda este formata din marja, fixa pe toata perioada creditului si indicele de referinta IRCC.

Creditul Prima Casa de la BRD

Prima casa nu se uita niciodata! Creditul ipotecar Prima Casa iti ofera posibilitatea de a cumpara prin programul Prima Casa, fie o locuinta finalizata, fie una in curs de finalizare, aflata in diverse faze de constructie, destinata achizitionarii dupa finalizare.

Avantajele tale – ai posibilitatea sa-ti construiesti propria locuinta fie individual, fie prin asociatii alcatuite din minimum 2 beneficiari, finantare in LEI pe o perioada maxima de 30 ani, cu care sa-ti cumperi sau construiesti o casa.

Oferta BRD Societe Generale pentru tineri la achizitia de locuinte

Avans minim de 5% din valoarea proiectului tau, fara comision de acordare si gestiune a creditului, dobanda extrem de atractiva IRCC la care se adauga o marja de numai 2% daca ai sau iti aduci veniturile la BRD; in caz contrar, marja este de 2,5%. Creditul „Prima Casa V” de la BRD propune doua variante de rambursare, clientul avand posibilitatea de a alege intre rate lunare egale sau descrescatoare.

Dobanzile variaza in functie de perioada de creditare: Euribor 3M + 3,65 pp pentru creditele acordate pe o perioada de pana la 20 de ani si Euribor 3M + 3,75 pp pentru durate tipice de 20 de ani, 25 de ani sau 30 de ani. Avansul este de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei, iar valoarea maxima poate ajunge pana la 71.250 euro, in functie de tipul de imobil finantat.

Veniturile luate in considerare sunt variate si pot proveni din salarii (inclusiv cele obtinute in strainatate), pensii, dividende, venituri din activitati independente, drepturi de autor, tichete de masa, diurne, rente viagere. Iar daca nu va calificati sau nu va intereseaza ca persoana fizica, BRD – Groupe Societe Generale a lansat creditele imobiliare ImoExpert si InvestissIMO, dedicate persoanelor fizice autorizate, respectiv persoanelor juridice, cu dobanzi incepand de la 6% pe an, se arata intr-un comunicat de presa.

Creditul Prima Casa de la Alpha Bank

Creditul Alpha Housing in lei acordat prin Programul Prima Casa iti ofera posibilitatea de a achizitiona o locuinta finalizata (inclusiv o locuinta construita prin programele ANL): pe o perioada de creditare cuprinsa intre 10 si 30 de ani; cu un avans minim de doar 5% din pretul locuintei; valoarea creditului poate ajunge pana la maxim 66.500 euro in echivalent lei; fara comision de analiza dosar sau comision de administrare credit. In plus, vei primi si un card de credit (AlphaCard Visa Credit sau Alpha MasterCard), fara taxa de emitere.

Valoare adaugata prin facilitatea de imprumut prin programul Prima Casa Alpha Bank

Beneficii suplimentare: ai oferte avantajoase la asigurarea locuintei, prin societatile de asigurare partenere; poti rambursa creditul in avans oricand, integral sau partial, fara niciun comision

Se vor lua in calcul o gama larga de venituri; in plus beneficiezi de un card de credit, AlphaCard Visa Credit sau Alpha MasterCard Credit, fara taxa de emitere, pe care il poti utiliza pentru retragere de numerar si cumparaturi pe Internet si oriunde in lume unde este afisata sigla sau sigla; pentru plata ratei lunare poti utiliza Alpha Click, serviciul de Internet Banking.

Conditii de acordare a creditului:

Pentru a fi protejat este nevoie sa asiguri locuinta achizitionata impotriva oricarui risc, iar polita de asigurare va fi cesionata in favoarea Statului Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si in favoarea Alpha Bank Romania.

Garantii: ipoteca legala de rang I in favoarea Statului Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si in favoarea Alpha Bank Romania; interdictia de instrainare timp de 5 ani de la data dobandirii si grevare cu alte sarcini pe toata perioada de creditare asupra imobilului achizitionat prin credit; depozit colateral valabil pe toata perioada creditului pentru o valoare egala cu primele 3 rate de dobanda; ipoteca pe contul curent deschis la ALPHA BANK ROMANIA.

Programul Prima Casa CEC Bank

La CEC BANK veti gasi cea mai avantajoasa oferta de credit Prima Casa, chiar daca procedurile sunt putin mai greoaie decat la alte banci comerciale. Aici gasiti cele mai bune dobanzi, perioade de acordare, conditii de scoring si eventual de restructurare a imprumutului.

Imprumuturi pentru locuinte prin programul garantiilor de stat

Pot beneficia de creditul Prima Casa CEC si cetatenii romani care locuiesc Italia, Spania, Franta, Anglia sau oriunde in strainatate, daca au permis de munca si de sedere valabile de la autoritati in tara unde stau!

Beneficiarii pot achizitiona in cadrul Programului urmatoarele tipuri de locuinte:

Caracteristici:

Un alt avantaj la CEC Bank este numarul foarte mare de credite Prima Casa pe care le poate acorda in fiecare an. Avand un plafon suplimentat de peeste 735 milioane lei, inseamna ca la CEC se pot acorda peste 12000 de imprumuturi! Macar sa fie atatia solicitanti.. Deci important este ca va puteti duce la CEC fara teama ca se epuizeaza plafonul de garantare intr-o luna.

Participarea proprie (avansul) este de minimum 5% din pretul apartamentului sau al casei (inclusiv in cazul construirii prin credit), iar DAE porneste de la 3,67% pe an (aplicabila la un imprumut pe suma maxima, perioada maxima de rambursare si perioada de gratie minima).

O alta oferta de foarte mare interes la CEC Bank, tot in programul Prima Casa, este Creditul Prima noastra casa pentru cumpararea de apartamente / case / vile ANL – locuinte pentru tineri, valabila atat pentru constructiile noi, dar mai ales pentru actualii chiriasi in locuinte ANL: probabil ca niciodata nu veti gasi conditii mai bune pentru a face creditul imobiliar necesar!

Creditul Prima Ta Casa de la Raiffeisen Bank

Credite imobiliare acordate in cadrul programului guvernamental Prima Casa. Te gandesti sa te asezi la casa ta? Raiffeisen Bank te sustine! Daca nu ai in proprietate o locuinta, sau detii un imobil in suprafata maxima de 50 mp, te ajutam sa faci pasul catre casa ta, printr-un credit imobiliar garantat de stat si cu costuri reduse: 0% comisioane bancare, avans minim si dobanzi avantajoase. Perioada de creditare: intre 3 si 30 de ani. Varsta solicitantului: intre 21 si 70 ani (la terminarea creditului).

Esti tanar si nu ai avut o locuinta a ta in proprietate? Raiffeisen

Caracteristici si criterii de eligibilitate: se pot achizitiona imobile finalizate, intabulate in Cartea Funciara.

Valuta creditului: Lei. Valoarea creditului: pana la 57.000 de Euro (echivalentul in Lei) sau maxim 66.500 Euro (echivalentul in Lei) pentru pentru locuintele noi, construite in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa data de 22 februarie 2010. Constituirea unui depozit colateral corespunzator a 3 rate de dobanda. Ipoteca legala constituita in favoarea statului roman si a bancii asupra imobilului achizitionat prin credit.

Asigurare obligatorie a imobilului cesionata in favoarea statului roman si a bancii. Asigurare de viata optionala la costuri preferentiale cu partenerul bancii.

Avantaje – Avans minim: doar 5%, raportat la pretul de achizitie pentru imobile a caror valoare este sub 60.000 Euro sau 3.000 Euro + diferenta intre pretul imobilului si 70.000 Euro, pentru imobile a caror valoare depaseste 60.000 Euro; dobanda avantajoasa; 0% comision de acordare; 0% comision de rambursare anticipata; consiliere specializata prin personal dedicat; acceptarea unei game largi de venituri (salarii, pensii, venituri din chirii, venituri din activitati independente etc.).

Documentatie simplificata: fara carte de munca. Modalitatea de calcul a ratei dobanzii – Rata dobanzii curente variabila este calculata dupa urmatoarea formula: Rd= marja + IRCC (pentru creditele acordate in Lei).

Documente necesare: act de identitate, original si copie, pentru tine si sot/sotie (daca este cazul); copia certificatului de casatorie (daca este cazul); documente care atesta realizarea de venituri de catre solicitant(a) si, daca este cazul, de catre sotie/sot; antecontract de vanzare-cumparare (intre Vanzator si Cumparator) in forma autentica.

Se solicita de asemenea, desigur, actele de proprietate ale imobilului; extras de Carte Funciara de Informare; declaratia pe propria raspundere a beneficiarului si codebitorului, data in forma autentica, privind indeplinirea criteriilor de eligibilitate legate de imobile in proprietate sau credite ipotecare in derulare.