Actualizat pe mai 5, 2023

Ministerul Finanţelor a lansat programul Noua Casă în 2023, cu un plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea creditelor imobiliare

Guvernul anunță programul Noua Casă 2023. Care este valoarea maximă a creditului acordat

Ministerul Finanțelor a stabilit un plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul programului Noua Casă, în anul 2023. În comparație cu anul precedent, valoarea maximă a creditului nu a fost modificată.

În cadrul programului, finanţarea se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe.

Inițial lansat în 2009 sub acest nume, programul a acceptat până în prezent un total de 330875 de garanții, la o valoare totală de 31,3 miliarde lei. Dacă ne uităm la valoarea total, cu o medie de cca 2,2 miliarde lei anual, deducem că plafonul anului curent este inferior. Vom explica mai jos de ce.

Anunțul oficial de lansare a programului Prima Casă 2023

„Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanţelor facilitează achiziţia unei locuinţe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, citat de Agerpres.

Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat prin „Prima casă 2023”este de:

Valorile se aplică în general în lei – analiza bazându-se pe cursul de schimb euro / leu comunicat de către BNR, valabil pentru data încheierii promisiunilor bilaterale.

Bazele de fundamentare ale programului pentru 2023

Conform notei de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, anul precedent a fost unul atipic în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare finanțate prin credite ipotecare.

În ceea ce privește principalele caracteristici, se poate menționa în primul rând gradul mare de incertitudine, cauzat în mare parte de criza generată de războiul din Ucraina.

Alte elemente relevante în acest context sunt contextul inflaționist, caracterizat de o creștere semnificativă a indicilor variabili care intră în componența structurii de cost a creditelor, precum și o scădere semnificativă a cererii.

În ceea ce privește anul 2023, se așteaptă ca tranzacțiile din domeniul imobiliar să fie influențate de mai mulți factori – unii probabil cu o pondere semnificativă.

În ipoteza stabilizării contextului geopolitic, temperării inflației și stabilizării indicilor variabili, se preconizează că volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare va crește. În acest sens, Ministerul Finanțelor propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susține revenirea cererii pe acest segment.

Astfel, este important ca autoritățile să identifice și să ia în considerare toți factorii care pot influența tranzacțiile imobiliare finanțate prin credite ipotecare, în vederea stabilirii unui plafon optim de garantare a creditelor, care să poată satisface cerințele pieței și să susțină dezvoltarea sectorului imobiliar.

De exemplu, un alt factor important care poate influența cererea pe acest segment este evoluția ratelor dobânzilor, care poate afecta accesibilitatea creditelor și, implicit, volumul tranzacțiilor imobiliare.

În concluzie, este important ca autoritățile să aibă în vedere toți factorii relevanți și să ia măsuri adecvate pentru a susține dezvoltarea sectorului imobiliar și a pieței de credite ipotecare în anul 2023 și în perioada următoare.

Ce este programul Prima Casă și cum funcționează?

Programul Prima Casă este un program guvernamental care oferă ajutor financiar pentru achiziționarea unei locuințe, în special pentru tinerii care doresc să-și cumpere prima casă.

Fondurile sunt puse la dispoziție prin intermediul unor bănci partenere, iar solicitantul poate primi un împrumut de până la 90% din valoarea proprietății, la o dobândă subvenționată de către guvern.

În plus, programul oferă o garanție guvernamentală pentru împrumutul obținut, care poate reduce costurile totale ale împrumutului și poate face achiziția unei locuințe mai accesibilă pentru tinerii fără multe economii.

Este important de menționat că acest program este disponibil doar pentru achiziționarea unei locuințe în scop rezidențial, nu și pentru investiții imobiliare.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi eligibil pentru programul Prima Casă?

Pentru a fi eligibil pentru programul Prima Casă, trebuie să îndepliniți anumite condiții. În primul rând, trebuie să fiți cetățean român sau să aveți reședința în România. În al doilea rând, trebuie să aveți vârsta minimă de 18 ani și să nu fiți înregistrat ca debitor neplătitor la Biroul de Credit.

În plus, trebuie să aveți un venit net lunar de cel puțin două ori mai mare decât rata lunară a împrumutului și să nu fiți proprietarul unei locuințe în prezent sau în trecut. De asemenea, proprietatea achiziționată trebuie să fie înregistrată în numele solicitantului, iar valoarea acesteia nu trebuie să depășească o anumită limită, stabilită de guvern. O altă dependență va fi desigur legată de pragurile de îndatorare și de nivelul salariului minim pe economie.

Care sunt avantajele și dezavantajele programului Prima Casă?

Una dintre cele mai mari avantaje ale programului Prima Casă este că vă oferă posibilitatea de a cumpăra o locuință fără a fi nevoie să acumulați economii mari. În plus, dobânzile subvenționate și garanțiile guvernamentale fac achiziționarea unei locuințe mai accesibilă și mai convenabilă.Pe de altă parte, una dintre dezavantajele programului Prima Casă este că poate fi dificil să găsiți o proprietate care să se încadreze în limita valorii stabilite de guvern.

De asemenea, este important să vă asigurați că sunteți capabili să vă achitați împrumutul lunar, deoarece neplata acestuia poate avea consecințe financiare semnificative și poate afecta negativ rating-ul dumneavoastră de credit.

De asemenea, se preconizează că numărul băncilor partenere va crește în 2023, ceea ce va oferi mai multe opțiuni pentru cei care doresc să aplice pentru acest program. În plus, guvernul a anunțat că va exista o reducere suplimentară a dobânzii subvenționate, ceea ce poate face achiziționarea unei locuințe și mai accesibilă.

Cum puteți aplica pentru programul Prima Casă?

Pentru a aplica pentru programul Prima Casă, trebuie să alegeți o bancă parteneră și să faceți o cerere de împrumut. Este important să vă asigurați că îndepliniți toate condițiile de eligibilitate înainte de a face o cerere, deoarece cererile respinse pot afecta negativ rating-ul dumneavoastră de credit.

În general, procesul de aplicare constă în completarea unui formular de cerere, prezentarea actelor necesare și evaluarea de către banca parteneră a capacității dumneavoastră de a vă achita împrumutul lunar. Dacă sunteți aprobat, banca parteneră va încheia un contract cu dumneavoastră, iar finanțarea va fi acordată în funcție de valoarea proprietății.

În concluzie, programul Prima Casă poate fi o opțiune excelentă pentru cei care doresc să-și cumpere prima casă, dar nu au economii suficiente sau acces la finanțări convenabile. Cu condițiile și fondurile disponibile în cadrul programului Prima Casă 2023, puteți beneficia de avantajele acestui program guvernamental și puteți începe să vă construiți propria locuință.

Este important să faceți o cercetare atentă și să alegeți o bancă parteneră de încredere, iar apoi să aplicați cu grijă pentru a maximiza șansele de a fi aprobat și de a vă achiziționa propria locuință.