Acest tip de credit se prezinta in doua variante. In prima varianta, poate fi un imprumut fara venit cu garantie mobiliara (auto). Varianta 2: credit acordat doar cu buletinul – usor de aprobat dar greu de rambursat.

Acest ghid continua seria deschisa cu capitolul imprumut rapid fara acte – pe care va recomandam sa nu il ratati. De ce? Acolo aveti optiunile mai ieftine si mai sigure. Daca insa acolo nu gasiti o incadrare pentru situatia proprie, reveniti aici.

Fara venit? Credit cu garantie auto

Indiferent de varianta (finantare cu garantie auto sau finantare achizitie auto) termenii contractului sunt in buna masura similari. Alte variante, cand nu doresti sa garantezi cu autoturismul? Vom vedea.

Acest tip de imprumut rapid se poate acorda pana la un maxim de 75000 lei, perioada de maxim 5 ani. Asigura dobanda fixa, fara alte comisioane. Se adauga costurile de procesare notariala ce nu tin de institutia creditoare.

A nu se confunda un asemenea contract cu cel de leasing. Leasing-ul nu este un credit, ci o alta forma de finantare.

Garantia reprezinta o ipoteca mobiliara asupra autoturismului. Aceasta se inscrie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare. Costurile cu inscrierea si cu stergerea la final cad in sarcina imprumutatului.

Pe intreaga perioada a contractului de credit, autoturismul trebuie sa beneficieze de o asigurare facultativa tip CASCO. Aceasta se cesioneaza integral in favoarea creditorului. Asigurarea se face la valoarea de evaluare de la momentul deschiderii garantiei. Costurile acestei polite de asigurare cad in totalitate in sarcina clientului.

Modalitati de plata

In varianta de imprumut rapid fara venit cu garantie auto, sistemul de plata este exclusiv cel al ratelor lunare egale.

Se poate de asemenea apela la sitemul rambursarii anticipate. In cazul rambursarii anticipate partiale, valoarea politei de asigurare nu se va modifica.

Avantajul este ca faci rost foarte usor de bani astfel, chiar daca nu ai venit standard. Prin venit standard intelegem salariat sau pensionar. Dezavantajul este ca in cazul in care se intampla ceva cu masina, poti avea necazuri. Chiar daca aceea era garantia ta, ratele trebuie platite in continuare.

Dar mai bine sa nu incheiem acest segment intr-o nota pesimista. Partea buna este ca un credit garantat vine in general cu dobanzi mai mici. Asadar, sumele de plata nu vor fi impovaratoare peste masura, chiar daca sunteti “fara venit”. Deci nu va faceti griji, da?

Varianta simpla: credit cu buletinul

Acest imprumut rapid functioneaza in mod aproape identic cu cel fara acte, dar este destinat in special pensionarilor. Care sunt diferentele intre un imprumut rapid cu buletinul pentru pensionari si un imprumut rapid fara acte pentru salariati? Cateva:

Un imprumut rapid nebancar pentru pensionari mult mai des intalnit este cel pe perioade foarte scurte, asemanator celui pana la salariu. Este genul de credit la care pensionarii apeleaza in perioade speciale din an, sau in cazuri de urgenta. Exemple des intalnite de acest fel sunt toamna – cu pregatirile de iarna, sau primavara – achitarea restantelor la intretinere.

Avantajele si dezavantajele se intrepatrund. Avantajul este ca un pensionar stie sigur ca va primi pensia la timp. In cazul pensiilor nu exista concedieri, nu exista patroni care intarzie cu leafa. Dezavantajul este poate acordarea pe perioade mai scurte decat pentru salariati, ceea ce duce la rate lunare mai mari, mai greu de platit.

Comparatie intre cele doua variante

Orice credit fara venit va fi riscant si costisitor. Chiar si la un imprumut cu ipoteca (garantia imobiliara), tot venitul este baza la aprobare. Iar intre venituri, sfant ramane salariul.

De asemenea, nu uitati un lucru: creditul doar cu buletinul este in fapt un mit. Deja e plin de banci care ofera asa ceva, dar de fapt verifica cel mai clar salariul pe care il aveti. Da, bancile se leaga legal la baza de date de la ANAF, unde vad clar ce salarii ati primit pe cat timp din urma doresc. De aceea, mai sus, am descris imprumutul cu huletinul nu ca un credit fara venit, ci ca un produs mai apropiat de situatia pensionarilor, decat a celor care nu au niciun fel de venit din salarii.

Conditii acordare credit fara venit lunar

Afla rapid cum poti obtine un credit fara venit lunar. Calculeaza suma, venitul minim din alte categorii si afla care ar fi dobanda si ratele de plata.

Va aflati pe lunga lista a celor care, desi obtin venituri in mod relativ constant, dar acestea nu se pot numi “venit lunar”? Atunci da, sigur veti avea probleme in obtinerea unui credit. De ce? Acordarea unui credit nu depinde decat de istoricul de credit si de dovada unor venituri suficiente pentru a plati ratele, nu?

Teoretic, daca aveti un Raport Biroul de Credit curat, adica fara restante in ultimii patru ani, aveti istoric bun. La fel, daca dovediti castgul unor sume suficiente pentru a avea luna de luna bani de rata, iarasi este totul ok. Atunci de ce ar fi probleme?

Probleme la obtinerea unui credit fara venit lunar

Problema numarul 1: veniturile nelunare sunt greu de dovedit. Discutam in principiu de venituri din activitati independente, desfasurate in general pe persoana fizica sau PFA. Aici nu exista raportari lunare catre ANAF, ci declaratii anuale pe propria raspundere, la care decizia de impunere vine dupa luni sau chiar ani. Iar pana nu aveti o decizie de impunere din partea ANAF, nu aveti niciun fel de adeverinta de venit.

Problema numarul 2: calculul ratei maxime posibile la un credit fara adeverinta de venit este dificil. Veniturile nelunare sunt facute in general in valoare bruta, ramanand ca ulterior sa se calculeze si sa se plateasca taxele. Deci banca ar trebui sa faca toata analiza taxelor datorate pentru a determina pentru voi care este venitul net lunar.

Problema numarul 3: veniturile nelunare nu au vreo forma de garantie a continuitatii. Daca primiti bani de 2-3 ori pe an, ratele tot luna de luna trebuie platite. Adevarul este ca, exceptand veniturile din pensii, niciun altfel de venit lunar nu este garantat in vreun fel, orice angajat isi poate pierde locul de munca, dar oricum, prin comparatie cu drepturi de autor sau cu venituri din agricultura, venitul salariatilor este mult mai sigur.

Problema numarul 4: dosarul pentru analiza si acordarea imprumutului la un credit fara venit lunar este mult mai stufos. La un angajat sau la un pensionar, chiar si bancile pot da credit fara acte. Atat datoriile restante cat si veniturile se pot verifica rapod online (vezi Biroul de Credit si Acord ARB – ANAF). Cum spuneam mai sus, pentru ca o banca sa acorde credit cuiva fara venituri lunare, are de muncit mult mai mult. Nu le plangem de mila, punctam doar ca este posibil ca unii angajati sa nu aiba tragerea de inima necesara pentru a va ajuta.

Categorii venituri nepermanente acceptate la acordarea unui credit

Precalcul suma maxima ce poate fi imprumutata

Orice institutie financiara care respecta normele si legislatia trebuie sa ofere pe site-ul propriu un calculator de credite. Daca rulati asemenea calcule, veti primi ca informatie principala cat ar fi rata lunara. Rata lunara estimativa se deermina prin calcul in functie de suma imprumutata si de perioada aleasa. Bun, acum va intrebati – ce facem cu rata lunara estimativa?

Partea dumneavoastra este inversa: calculati cat vi se poate accepta ca rata lunara maxima. Cum? Faceti suma tuturor vebiturilor pe care le puteti dovedi pe ultimele 12 luni. Cel mai bun este un extras de cont bancar. Daca luncrati cu bani in mana sau incasari, e mai mult de munca – adunati actele de incasare. Din suma adunata scadeti taxele si impozitele datorate. Scadeti – in cazul in care aveti si asa ceva, ratele lunare la alte credite. Din ce ramane, impartiti la 12 – iata un venit mediu lunar al dumneavoastra.

Cum rata nu prea are cum sa depaseasca 35% din acest venit mediu lunar, ca sa mergeti mai la sigur, calculati 25-30% din acel venit mediu lunar, si cam atat poate fi rata. Inapoi la calculatoarele de credite de la banci, gasiti suma maxima la care rata corespunde sumei calculate mai sus.