Actualizat pe aprilie 12, 2023

Doar aici afli cum și de unde poți obține un credit nevoi personale 10 ani: Refinanțare credite pe 10 ani – Credite pentru locuință pe 10 ani – Credite pentru nevoi medicale sau pentru studii pe 10 ani = Credit nevoi personale fară ipoteca 10 ani.

Exista totusi credite de nevoi personale cu rambursare pana la 10 ani?

Cu siguranță, dorința de a găsi cele mai bune oferte pentru creditele cu nevoi personale este una comună tuturor celor care caută finanțare. În această privință, CashExpres.ro vine în întâmpinarea nevoilor clienților săi cu o descriere deosebită, care permite obținerea unui credit pe o perioadă de 10 ani.

Ofertele de credit cu nevoi personale pe o perioadă de 10 ani descries de CashExpres.ro sunt unele dintre cele mai avantajoase de pe piață. Acest tip de credit se adresează celor care doresc să își finanțeze proiectele personale, cum ar fi achiziționarea unei locuințe, efectuarea unor lucrări de reabilitare sau extindere a acesteia sau orice altă nevoie personală.

Un alt avantaj al acestor oferte este flexibilitatea în ceea ce privește sumele împrumutate. Astfel, clienții pot accesa sume de până la 50.000 de lei, în funcție de nevoile și posibilitățile financiare ale fiecăruia. În plus, perioada de rambursare poate fi de până la 10 ani, ceea ce face ca rata lunară să fie mai mică și mai ușor de gestionat.

CashExpres.ro descrie și posibilitatea de a rambursa anticipat creditul, fără a fi nevoie să achite penalități sau comisioane suplimentare. Această facilitate este foarte importantă pentru clienții care doresc să își achite datoria înainte de termen sau să reducă valoarea ratelor lunare.

În concluzie, ofertele prezentate de CashExpres.ro pentru creditele cu nevoi personale pe o perioadă de 10 ani sunt printre cele mai atractive de pe piață. Acestea vin cu o serie de avantaje și beneficii pentru clienți, care îi pot ajuta să își realizeze proiectele personale fără a avea probleme financiare.

Scurt istoric

Pentru a proteja consumatorii de indatorare excesiva si nenecesara de cele mai multe ori, Banca Nationala a interzis creditele de nevoi personale (in general cele ipotecare erau asa), care dureaza 20-30 de ani.

Dat fiind insa ca exista cateva categorii de consumatori a caror nevoie de protectie merge in sens invers, exista si exceptii de la regula maximului de 5 ani.

Trei mari categorii de credite nevoi personale pot sa treaca granita celor maxim 5 ani, indiferent ca vorbim de banci sau de IFN-uri, de imprumuturi rapide sau de credite ipotecare.

Mai intai, creditele de nevoi personale speciale, cu destinatie imobiliara (alta decat cea de achizitie imobil), tip economisire – creditare (Bauspar). Credem ca in aceasta situatie atat tipul de client (cel care economiseste constant si organizat), dar si destinatia verificata a sumelor, face ca posibilitatea de a credita pe perioade mai mari sa fie asigurata fara riscuri mari de neplata.

Mai departe, o categorie la fel de aparte, dar mai ales prin prisma nevoilor speciale – creditele de nevoi personale cu destinatie verificata in domeniul medical (tratamente, operatii etc) sau educatinale (credite pentru studenti, mai exact).

Si ultima categorie admisa intre aceste excetii: creditele de nevoi personale pentru refinantarea altor asemenea credite – contractate insa doar inainte de octombrie 2011. Probabil BNR a considerat ca cei care au luat credite in perioada de dinaintea reglementarii au fost deja suficient de oropsiti si ca acestia sunt in asemenea hal de inglodati in datorii, incat sa ii limiteze la plata creditului in interioriul a numai 5 ani i-ar fi nenorocit, sau i-ar fi obligat sa ramana pe cntractele vechi, proaste pentru ei si la dobanzi imense, adica acelasi lucru, nenorocire personala asigurata.

Modalitati credit nevoi personale 10 ani

Prezentăm în acest material modalitățile prin care un credit nou de nevoi personale poate fi acordat persoanelor fizice pe o perioada mai lungă de cei 5 ani legali. Până de curând prezentam trei moduri. Acestea trei se refereau la obținerea unui credit nevoi personale fară ipotecă 10 ani.

De aproape 10 ani niciun credit de consum nu mai poate avea o durată mai mare de cinci ani, indiferent de un nivel dat de sumă maximă. Prin credit de consum se înțelege  contractul de credit – un credit nevoi personale, acordat de către bănci, în valoarea dorită dar respectând ceintele legate de gradul maxim de îndatorare. Creditele ipotecare au alte condiții și se pot acorda cu durate de până la 25, 30 sau chiar 35 de ani.

Adică orice credit al persoanelor fizice cu alt scop decât achiziția unui imobil. Imobil înseamnă clădire, locuință sau teren. Aceasta este regula, clar și fară echivoc, exista însă și excepții!

Care sunt excepțiile de la regulă, adică în ce situații poți obține un credit nevoi personale pe 10 ani? Să luam la rând situațiile, în număr de trei (dar reamintim Update-ul care va avea aplicabilitate în 2021 – există și o a patra modalitate). Toate cele 3 se referă la obținerea unui credit nevoi personale fară ipoteca, indiferent de valoarea totală, dar care îți oferă termenul de 10 ani:

Refinanțare 10 ani – Cum obții un credit nevoi personale pe 10 ani

Creditele de nevoi personale obținute înainte de octombrie 2011, în cazul în care perioada inițială a fost foarte lungă (contabil = sold mai mare de 0 lei), se pot refinanța prin credite noi pentru perioade mai mari – maxim 10 ani. Această refinanțare, indiferent de valoarea creditului, nu dă voie să se suplimenteze suma, și sunt deseori limitate la ofertele cu dobândă fixă. De ce aceste diferențieri doar pentru refinanțare la un credit nevoi personale 10 ani?

Pe de o parte se încearcă limitarea creditării neperformante – de aici limita generală de 5 ani. A nu se înțelege că scurtarea termenului maxim vă permită ca rata lunară să depășească limita maximă în funcție de nivelul venitului net, mai ales în cazurile de împrumut cu dobânda fixa. Pe de alta parte se încearcă ușurarea sarcinii celor care au luat asemenea credite înainte de criză.

Ne amintim cum se dădeau credite înainte de criză. Se acordau mult prea ușor și la dobânzi exagerat de mari. Acele credite, în general, aveau și multe alte condiții dezavantajoase pentru clienți. De aici extensia până la 10 ani a creditului nevoi personale de refinanțare.

Pentru locuință – Credit nevoi personale 10 ani pentru investiții locative

O categorie aparte a creditului de nevoi personale este cel cu destinație locativă. Intră aici investiții imobiliare, altele decât cele ipotecare pentru achiziție de imobile. Suma maximă – 30’000 euro, avans personal minim 40%, se cere dovada destinației.

Un exemplu tipic pentru aceste credite este facilitatea de economisire – creditare. Acest tip de contract se mai numește împrumutul Bauspar – credit nevoi personale 10 ani fară ipotecă cu destinație locativă sau imobiliară.

Avem de a face cu un domeniu reglementat, oferta nefiind la alegerea băncilor. Băncile generale nu pot deschide asemenea credite, fiind necesare bănci specializate: Banca pentru Locuințe. Poate fi contractat doar prin intermediul unui contract de economisire-creditare Bauspar (sursa: Raiffeisen Bank).

Sanatate si studii – Credit de nevoi personale pentru cheltuieli medicale sau studii pe 10 ani

Studiile și problemele medicale sunt considerate a fi categorii speciale de nevoi, chiar dacă au aparent același tip de caracter personal ca și celelalte credite de consum. De ce se face o excepție în cazul acestora? Pentru că necesită un sprijin suplimentar, în special prin natura duratei mari a problemelor pe care le acoperă. De aceea, beneficiarii de studii sau de cheltuieli medicale beneficiază de facilitatea unui credit nevoi personale pe perioadă de până la 10 ani.

Și aici, la fel că la celelalte două exemple de mai sus, procedura prevede dovada destinației și cheltuirii corecte a fondurilor. Nu se poate lua un astfel de credit și apoi folosi pentru a cumpăra un iPhone. Atenție și la altceva: prin studii se înțelege o formă de învățământ definită prin Legea Educației, într-o unitate acreditată oficial. Tot așa, prin act medical se înțelege o procedură sau un tratament bine definit, aprobat de către comisiile de specialitate credite pentru tratamente medicale.

După cum vedeți, cazurile în care puteți apela la un credit de nevoi personale cu durată de până la 10 ani sunt puține și clar definite. Trebuie să facem o diferență clară între acestea și o alta categorie: creditul de nevoi personale cu ipoteca pe 10 ani. De asemenea, acest credit pe 10 ani nu este “la liber” pentru oricine indiferent de situație. De aceea, vă recomandăm să nu vă faceți prea repede planuri pentru un asemenea împrumut.

Ne oprim aici pentru a face o mică paranteză: refinantarile de acest tip pot de multe ori să implice un commision de analiză, care poate fi fix sau procentual din sold. Cum suma poate fi una semnificativă uneori, când alegeți banca căutați un număr de telefon sau o adresă de e mail, și puneți această întrebare.

Nu uitați, când ne referim la credite nevoi personale cu durata de până la 10 ani, vorbim de fapt de cele cu o durata mai mare de 5 ani. Credite cu perioade de până în 5 ani maxim sunt acordate fară vreo restricție legată de destinație. De asemenea, creditele de până la 10 ani nu sunt obligatoriu de fix 10 ani, ci doar mai lungi de cei 5 ani. Pot fi 6 ani, 7 ani, 8 ani… alegerea vă aparține.

De reținut este că procedurile pentru creditele de studii și de cheltuieli medicale sunt foarte complicate, iar facilitățile Bauspar și cele de Creditare-Economisire presupun perioade lungi înainte de a putea primi un împrumut, așa că cel mai utilizat credit nevoi personale pe 10 ani rămâne cel de refinanțare a creditelor contractate înainte de octombrie 2011.

Credit nevoi nevoi personale fara ipoteca 10 ani

Dintre cele trei categorii de mai sus, două au deschidere și în ofertele societăților nebancare. Numai una (a doua), poate fi acoperită doar de către sistemul bancar, IFN-urile neavand voie să facă asemenea oferte.

Întorcându-ne la categoria strict bancară, atenționăm: băncile de economisire-creditare sunt puține și cu caracter special. Un exemplu este Raiffeisen Banca pentru Locuinte, care nu este acelasi lucru cu Raiffeisen Bank. Sigur, este vorba doar de același acționariat în principiu, probabil și de structuri comune, dar ca instituție, ca formă legală de înregstrare, sunt entități diferite. La fel și celălalt mare exemplu din domeniu, respectiv BCR Banca pentru Locuinte – care nu este BCR.

Facem aceste mențiuni pentru a vă ajuta să nu pierdeți timp: degeaba veți caută un credit nevoi personale pe 10 ani la Raiffeisen sau la BCR pentru destinații locative. Sau pentru a cere un credit de studii sau unul medical. Pentru sistemele de economisire-creditare condițiile sunt cu totul altele, de accea am și inserat în paragraful anterior link-uri către băncile pentru locuințe cele mai reprezentative. Puteți însă merge acolo că să refinanțați un credit nevoi personale pe termen lung contractat înainte de octombrie 2011.

Ne oprim pentru moment să intram în detalii despre creditele medicale sau cele pentru studii – concret acel sistem de credit nevoi personale 10 ani din a treia categorie prezentată mai sus – vom pregăti un articol separat în acest sens, pentru că domeniul este cu totul aparte.

Ce banci refinanteaza pe 10 ani?

Lista poate fi mai lungă, dar dacă vă uitați cu atenție, observați că am selectat cele mai importante banci care au în ofertă produsul Credit Nevoi Personale 10 ani.

Concluzii: refinantare credite pe 10 ani

Pentru a avea șanse la aprobare pentru refinanțare credite pe 10 ani, trebuie să pregătiți foarte bine cererea către bancă. Cum am tot menționat, un credit cu caracter personal poate avea maxim 5 ani, cu câteva excepții însă. Cererea voastră, pe lângă necesitatea de a dovedi că vă încadrați într-una din cerințele de extensie pentru un credit 10 ani, trebuie să respecte și alte cerințe – multe dintre ele nescrise:

Credit pe 10 ani prin “Programul Investește în tine”

Programul „INVESTEȘTE ÎN TINE” va fi operațional în anul 2021. La bază, este un Program al Guvernului României, având ca modalitate acordarea de credite pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care urmează o formă de educație acreditată (învățământ sau de cursuri de specialitate autorizate de către unul dintre ministerele de resort).

Creditul poate fi acordat pe maxim de 10 ani. Dacă acordarea acestui credit de refinanțare include o perioadă de grație (perioade fără rate sau rate fără dobândă), aceasta trebuie să fie inclusă în durata maximă de 10 ani.

Ce este de fapt acest program? În linii mari, este echivalentul creditelor de studii atât de des întâlnite în filmele americane, dar pe care la noi nu prea le acrodă nimeni. De ce este nevoie pentru acestea de o durată atât de mare? De ce nu ajung cei 5 ani? Simplu – pentru ca un tânăr sa poată ajunge în poziția de a avea bani pentru plata ratelor, trebuie mai întâi să termine școala. Chiar și dupa aceea, găsirea unui loc de muncă stabil poate dura. De aceea a aparut acest program, și de aceea am și făcut mențiunea perioadei de grație.

De unde se pot obține aceste credite. Băncile partenere pentru acest tip de credit nevoi personale 10 ani sunt deocamdată două – CEC Bank și Banca Transilvania. Mai multe detalii puteți obține prin intermediul FNGCIMM – Investeste in tine pentru a vedea care sunt serviciile bancare bacare la care ți se facilitează accesul.

Ce oferă statul? Se subvenționează dobânda? Nu, nu așa ceva. Dar statul oferă ceva esențial – garanțiile. Garantia emisa de FNGCIMM in numele si in contul statului acopera până la 80% din valoarea creditului. e înseamnă aceasta? În primul rând, în lipsa unor venituri proprii, doar garanțiile ar face o bancă să aprobe creditul, mai ales pe o perioada atât de lunga, de până la 10 ani. În al doilea rând, prezența garanțiilor sigure permite bancii sa meargă pe o dobândă minima.

Credit medical fara ipoteca

De la ce banci poti obtine un credit medical fara ipoteca sau alte garantii? Cat costa acestea si care sunt conditiile de accesare?

Ce este atat de interesant la un credit pe 10 ani pentru nevoi personale? Cum am explicat deja in mai multe randuri, exista doar trei categorii de credite de nevoi personale la care perioada de rambursare poate depasi cei 5 ani obligatorii. Una dintre acestea este legata de destinatia medicala a sumelor imprumutate.

Aceste credite pe perioade lungi (se poate ajunge chiar si la 20 de ani in anumite combinatii de factori) au avantajul ca se achita direct in contul institutiei care furnizeaza serviciile medicale, iar rata lunara este foarte mica.

Creditele medicale se pot solicita de catre “beneficiar” – adica persoana care va urma tratamentul sau procedura, sau de catre rudele acesteia cand situatia o cere.

Am selectat in continuare cele mai bune oferte specializate de credite pe 10 ani fara ipoteca pentru servicii medicale.

Credit medical BRD

Creditul pentru tratamente medicale de la BRD se acorda in lei sau euro, valoarea imprumutului fiind de 20.000 euro sau echivalent in lei fara garantii sau pana la 100.000 de euro sau echivalent in lei cu garantie imobiliara. Banii pot acoperi costul tratamentului sau al interventiei medicale, a cheltuielilor cu spitalizarea, precum si al cheltuielilor adiacente. Un plus al ofertei BRD este reprezentat de faptul ca imprumutul poate fi contractat si de un alt membru al familiei pacientului.

Avansul unui credit medical pentru tratamente este zero, iar perioada de gratie totala se poate intinde pana la 6 luni pentru imprumutul fara ipoteca imobiliara sau pana la 12 luni pentru creditul cu ipoteca imobiliara, in acest interval urmand a fi platita numai prima de asigurare. Durata creditului poate fi pana la 20 de ani.

BRD accepta o gama larga de venituri, de la salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii, pana la venituri din activitati independente. Totodata, pentru obtinerea unei sume mai mari, sunt acceptati maximum 3 co-imprumutati.

In privinta costurilor practicate de BRD, analiza dosarului de credit este de 100 de lei/25 de euro in functie de moneda imprumutului pentru finantarea fara garantii sau de 500 de lei/200 de euro pentru creditul cu garantii imobiliare. Comisionul de administrarea a creditului este de 0,4% pentru finantarea fara ipoteca si 0,16% pentru finantarea cu garantii.

Credit medical Banca Transilvania

Banca Transilvania are in portofoliu doua tipuri de credit ”Pacient”, diferentiate de modul de garantare a imprumutului, costuri si perioada de rambursare. Creditul Pacient fara ipoteca imobiliara se acorda pentru o perioada de pana pe 10 ani, valoarea finantata fiind pana la 44.000 de lei. Dobanda pentru acest tip de imprumut se calculeaza dupa formula indice de referinta plus marja fixa, fiind de 8,330% pentru un credit in lei (ROBOR6M + 5pp) si de 6,918% pentru un credit in euro (EURIBOR6M + 6,5pp). Comisionul de analiza dosar este de 100 de lei sau 25 euro, in functie de moneda in care se acorda imprumutul.

Pentru Creditul Pacient in valoare de 44.000 de lei, fara ipoteca imobiliara, pe o perioada de 120 luni, rata lunara este de 542 lei, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este 8,71%, iar valoarea totala platibila de catre client este 65.085 lei. Pentru Creditul Pacient in valoare de 10.000 de euro, fara ipoteca imobiliara, pe o perioada 120 de luni, rata lunara este de 116 euro, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este 7,20%, iar valoarea totala platibila de catre client este 13.908 de euro.

Imprumutul Banca Transilvania poate acoperi banii necesari pentru ingrijirea medicala, inclusiv tratamente medicamentoase punctuale sau de durata – pentru solicitant sau rudele sale de gradul I si II. Gradul maxim de indatorare este de pana la 70%, in functie de venit si comportamentul de plata.

Printre documentele necesare accesarii unui credit medical “Pacient” de la Banca Transilvania se numara precontractul de vanzare-cumparare intre operatorul de servicii medicale si pacient si o factura proforma/factura fiscala sau devizul emis de catre unitatea medicala (original sau copie), avand specificata valoarea serviciilor medicale ce urmeaza a fi finantate si care sa contina toate datele necesare efectuarii platii in contul institutiei medicale (denumirea, codul fiscal, contul IBAN, banca beneficiarului, codul bancii beneficiarului, daca este cazul, suma de plata).

Sa nu va lasati pacaliti: credite cu destinatie medicala acorda multe alte banci, dar nu in conditiile de durata de aici, respectiv credite pe 10 ani fara ipoteca. Gasim oferte foarte bune la CEC Bank sau la OTP Bank, dar acelea nu se acorda nici macar pe cei 5 ani ai unui credit nevoi personale obisnuit.

Mai era o oferta frumoasa la Banca Carpatica, doar ca banca nu mai exista, fiind achizitionata cu doi ani in urma de catre Patria Bank, in al carui portofoliu de oferte nu se mai regaseste creditul specializat pentru tratamente medicale.

Incheiem cu o idee: asigurarea medicala buna. O asigurare emdicala suplimentara, bine facuta, va ajuta ca in cazul nefericit al unor probleme serioase de sanatate, sa nu ajungeti la nevoia de imprumuturi.

Protectia legala in cazul creditelor speciale

Exista anumite categorii de persoane care au nevoie de o protectie speciala. Nu este vorba de caegorii defavorizate, ci de cei aflati in momente dificile ale vietii. Situatiile speciale pot avea sau nu legatura cu veniturile, sau cu starea sociala. Nu asta conteaza in cazul discutat aici, ci momentul dificil prin care trece cineva.

Ati dedus deja, persoanele aflate in nevoie urgenta de finantarea unui tratament medical au nevoie reala de sprijin. Aceste persoane nu au nici starea de spirit necesara unei analize detaliate. Nu au nici timpul, probabil nici rabdarea s-o faca. Cine ne protejeaza in acest caz? Legislatia pentru protectia consumatorilor in Romania, in ciuda multor plangeri, este bine dezvoltata. In plus, exista si normative speciale pentru domeniul bancar. Iar cu o aplecare speciala pe creditele de consum, legea ne apara chiar foarte bine.

Va recomandam pentru inceput o lectura simpla si scurta, oficiala: Uniunea Europeana – Imprumuturi si credite de consum.