Actualizat pe mai 2, 2023

În ultimii ani, oferta de credite imobiliare a devenit din ce în ce mai variată și mai avantajoasă pentru clienți. În prezent, există mai multe tipuri de credite destinate construcției, modernizării sau renovării locuinței, precum și credite pentru cumpărarea de locuințe.

Creditele imobiliare și pentru construcții

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni își doresc să își cumpere o locuință, fie că vorbim de o casă sau un apartament. Însă, nu toată lumea dispune de resurse financiare suficiente pentru a achiziționa proprietatea dorită din fondurile proprii, motiv pentru care creditele imobiliare reprezintă o opțiune foarte populară.

În acest articol vom explora care sunt cele mai populare oferte de creditare imobiliară, care sunt condițiile de accesare a acestora și cum se poate alege oferta potrivită.

Ofertele de credite imobiliare sunt variate și depind de mai mulți factori, cum ar fi banca sau instituția financiară care oferă creditul, valoarea împrumutului, dobânda, rata lunară, durata creditului, garanțiile necesare și altele. Este important să analizăm cu atenție toate aceste aspecte înainte de a lua o decizie cu privire la contractarea unui credit imobiliar.

Tipuri de credite imobiliare

În România există mai multe instituții financiare care oferă credite imobiliare, printre care cele mai cunoscute sunt BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank. Ofertele acestora variază, însă în general se pot încadra în câteva categorii:

  1. Credite ipotecare Acestea sunt cele mai cunoscute și răspândite oferte de creditare imobiliară. Valoarea împrumutului poate fi de până la 80% din valoarea proprietății și pot fi rambursate pe o perioadă de până la 30 de ani. Dobânda este variabilă sau fixă și poate fi negociată în funcție de profilul solicitantului. De exemplu, Banca Transilvania oferă credite ipotecare cu dobândă fixă începând de la 4,8% și cu dobândă variabilă începând de la 3,9%. De asemenea, BRD oferă credite ipotecare cu dobândă fixă începând de la 4,49% și cu dobândă variabilă începând de la 3,95%.
  1. Credite cu garanții alternative Acestea sunt credite imobiliare care nu necesită o ipotecă pentru a obține finanțare. În schimb, sunt necesare alte garanții, cum ar fi un cont de economii sau un fond de investiții. Aceste credite sunt ideale pentru cei care nu doresc să ofere proprietatea ca garanție sau nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține un credit ipotecar. De exemplu, UniCredit Bank oferă credite cu garanții alternative pentru achiziționarea sau construirea unei proprietăți, cu dobândă fixă începând de la 5,5%.
  1. Credite pentru refinanțarea ipotecilor Acestea sunt credite destinate celor care doresc să refinanțeze un credit ipotecar existent și să beneficieze de o dobândă mai mică sau de o perioadă de rambursare mai lungă. În general, aceste credite presupun transferul ipotecii la o altă bancă sau instituție financiară. De exemplu, BCR oferă credite pentru refinanțarea ipotecilor, cu dobândă fixă începând de la 3,98% și cu dobândă variabilă începând de la 3,45%.
  1. Credite pentru construcții Acestea sunt credite destinate celor care doresc să construiască o locuință sau să efectueze lucrări de renovare sau extindere la o proprietate existentă. Valoarea împrumutului poate fi de până la 80% din valoarea proprietății, iar perioada de rambursare poate fi de până la 20 de ani. De exemplu, Raiffeisen Bank oferă credite pentru construcții cu dobândă fixă începând de la 4,9% și cu dobândă variabilă începând de la 3,99%.

Este important să reținem că, indiferent de tipul de credit imobiliar ales, sunt necesare anumite documente și condiții de eligibilitate, cum ar fi venitul minim, vârsta minimă și maximă, istoricul creditelor, gradul de îndatorare și altele. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că, pe lângă dobândă, există și alte costuri asociate unui credit imobiliar, cum ar fi comisioanele pentru analiza dosarului, comisioanele de rambursare anticipată, asigurarea locuinței și altele.

Pentru a ilustra mai bine oferta de credite imobiliare, vom lua exemplul unei familii care dorește să își cumpere o casă în valoare de 200.000 de euro. Aceștia au economii de 50.000 de euro și doresc să ia un credit ipotecar pe o perioadă de 25 de ani.

Acestea sunt doar câteva exemple de oferte de credite imobiliare disponibile pe piața din România. Este important să ne informăm cu privire la oferta celor mai multe bănci și instituții financiare pentru a alege cea mai bună opțiune pentru nevoile noastre.

Instituții financiare cu oferte de credite imobiliare

Iată câteva dintre cele mai importante bănci și instituții financiare care oferă credite imobiliare în România:

Concluzie Creditele imobiliare sunt o opțiune atractivă pentru cei care doresc să cumpere o casă, să construiască sau să efectueze lucrări de renovare sau extindere. Cu toate acestea, este important să ne informăm cu privire la oferta de pe piață și să comparăm costurile și condițiile oferite de diferitele bănci și instituții financiare.

De asemenea, trebuie să fim atenți la documentele și condițiile de eligibilitate necesare pentru a obține un credit imobiliar și să ne asigurăm că suntem capabili să îndeplinim obligațiile de plată a ratelor lunare și de rambursare a creditului în general.

Credite modernizare imobil

Modernizarea unui imobil poate fi o soluție ideală pentru a-l face mai confortabil, mai valoros, chiar și mai eficient energetic. Însă costurile asociate cu aceste lucrări pot fi destul de ridicate și nu întotdeauna accesibile din punct de vedere financiar. Un credit de modernizare imobil poate fi o opțiune viabilă pentru a finanța astfel de proiecte, iar astfel de credite sunt oferite de multe bănci și instituții financiare din România.

Un credit de modernizare imobil este un tip de credit ipotecar care permite proprietarilor de case să își modernizeze proprietatea prin finanțarea diferitelor lucrări, cum ar fi reabilitarea termică, instalarea de sisteme de încălzire sau răcire, schimbarea ferestrelor și ușilor, renovarea băilor sau a bucătăriei, etc. În general, aceste credite sunt disponibile atât pentru proprietățile rezidențiale, cât și pentru cele comerciale.

De obicei, astfel de credite sunt disponibile fie cu dobândă fixă, fie cu dobândă variabilă. În plus, deoarece acestea sunt credite ipotecare, proprietatea este pusă drept garanție pentru credit. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care nu puteți plăti creditul, banca sau instituția financiară poate să ia proprietatea în posesie și să o vândă pentru a-și recupera costurile.

Iată câteva exemple de oferte de credite de modernizare imobil disponibile pe piața din România:

Credite renovare locuință (casă unifamilială sau apartament)

Renovarea unei locuințe poate fi o sarcină costisitoare și dificilă, dar necesară pentru a menține o proprietate în stare bună și confortabilă. Dacă nu aveți fonduri suficiente pentru a finanța o astfel de renovare din propriile economii, un credit de renovare a locuinței poate fi o opțiune viabilă. În acest capitol vom explora mai detaliat acest tip de credit, cum funcționează și ce oferte sunt disponibile în România.

Un credit de renovare a locuinței este un tip de credit ipotecar care permite proprietarilor să își renoveze locuința prin finanțarea diferitelor lucrări, cum ar fi reabilitarea termică, modernizarea băilor și a bucătăriei, schimbarea ferestrelor și ușilor, renovarea pardoselilor și a acoperișului etc. În general, aceste credite sunt disponibile atât pentru proprietățile rezidențiale, cât și pentru cele comerciale.

De obicei, astfel de credite sunt disponibile fie cu dobândă fixă, fie cu dobândă variabilă. În plus, deoarece acestea sunt credite ipotecare, proprietatea este pusă drept garanție pentru credit. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care nu puteți plăti creditul, banca sau instituția financiară poate să ia proprietatea în posesie și să o vândă pentru a-și recupera costurile.

Iată câteva exemple de oferte de credite de renovare a locuinței disponibile pe piața din România:

Citate Un reprezentant al Băncii Transilvania a declarat: “Creditul de renovare a locuinței poate fi o soluție ideală pentru cei care doresc să renoveze sau să își îmbunătățească locuința. Având o dobândă fixă, împrumutul poate fi gestionat cu ușurință, iar perioada de rambursare este de ajutor”.

Creditul Habitat

Creditul Habitat este un tip de credit ipotecar oferit de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în parteneriat cu băncile comerciale din România. Acest credit este destinat celor care doresc să achiziționeze o locuință nouă sau să renoveze una existentă. În acest capitol vom explora mai detaliat acest tip de credit, cum funcționează și ce oferte sunt disponibile în România.

Creditul Habitat este un credit ipotecar cu dobândă redusă și cu garanție acordată de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Acest credit are o perioadă de rambursare de până la 30 de ani și poate fi folosit pentru achiziționarea unei locuințe noi sau renovarea uneia existente. Împrumutul poate fi acordat în lei sau euro și poate acoperi până la 80% din valoarea proprietății.

De obicei, acest credit este disponibil cu dobândă fixă sau variabilă. În plus, nu este necesar să fiți deja proprietar pentru a fi eligibil pentru acest credit. De asemenea, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) garantează un procent de până la 50% din credit, reducând astfel riscul bancar și făcând astfel mai ușor să obțineți creditul.

Iată câteva exemple de oferte de Credit Habitat disponibile pe piața din România:

Același reprezentant al Băncii Transilvania a declarat: “Creditul Habitat este o soluție ideală pentru cei care doresc să își cumpere o locuință nouă sau să își renoveze o proprietate existentă. În parteneriat cu FNGCIMM, putem oferi dobânzi reduse și perioade lungi de rambursare, făcând astfel accesibil Creditul Habitat pentru mai mulți oameni”.

Un alt exemplu, reprezentantul BRD a afirmat: “Creditul Habitat este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își achiziționeze sau să își renoveze o locuință. În plus, prin parteneriatul nostru cu FNGCIMM, putem oferi dobânzi atractive și condiții flexibile de rambursare pentru a face acest credit accesibil unui număr cât mai mare de oameni”.

Concluzie: creditul Habitat este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își cumpere o locuință nouă sau să își renoveze una existentă. Acest credit ipotecar oferit în parteneriat cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) poate fi accesat prin intermediul mai multor bănci comerciale din România și vine cu condiții atractive, cum ar fi dobânzi reduse și perioade de rambursare lungi.

Creditul Casa Ta de la Raiffeisen Bank

Doresti sa-ti cumperi o locuinta? Alege creditul imobiliar Casa Ta in Lei si beneficiezi de dobanda avantajoasa de IRCC+3.05%.

Incepem cu incepututul: de ce nu te-ai califica in programul Prima Casa? Nu detaliem aici – mergeti direct la “detalii program Prima Casa” si aflati acolo totul.

Dar acum, intelegem ca nu te incadrezi, ce poti face? Ai cel putin 3 motive bune sa iti iei un credit Casa TA in Lei: dobanda avantajoasa de numai 4,69% pentru clientii care aleg sa incaseze salariul/ pensia pe card Raiffeisen Bank, economisesti platind pretul imobilului in Euro la cursul de schimb BNR, siguranta si confort prin pre-aprobarea creditului, valabila 45 de zile. Caracteristici – Valuta: Lei, Euro.

Destinatie: achizitie locuinta sau teren, constructie, renovare. Valoare: intre 5.000 si 200.000 de Euro (sau echivalentul in Lei). Perioada: intre 3 si 30 de ani. Garantie: ipoteca de rang I instituita asupra imobilului achizitionat sau asupra unor bunuri imobile aflate in proprietatea solicitantului sau a unor terti.

Valoarea maxima finantata din valoarea imobilelor aduse in garantie: pana la 85% pentru credite in Lei; pana la 75% pentru credite in Euro. Asigurare: asigurarea imobilului, cesionata in favoarea bancii. Avantaje – Siguranta: in cazul creditelor in Lei nu exista riscul de crestere a ratei lunare ca urmare a cresterii cursului de schimb.

Aport propriu redus: finantare de pana la 85% din valoarea locuintei dorite in cazul creditelor in Lei. Acceptarea unei game largi de venituri (salarii, pensii, venituri din chirii, venituri din activitati independente etc.). 0% comision de administrare. Acordarea creditului in ziua semnarii contractului de vanzare cumparare si ipoteca.

Gestionarea creditului imobiliar de la Raiffeisen Bank e simpla ca buna ziua! Te ajutam sa obtii creditul imobiliar potrivit nevoilor tale si te sustinem si pe parcursul perioadei de creditare prin oferirea unor beneficii si servicii utile pentru gestionarea optima a creditului tau. Protectie financiara: poti amana plata a maximum 3 rate lunare, atunci cand ai nevoie, pentru a depasi eventuale dificultati financiare. Poti folosi optiunea de amanare a platii oricand, incepand cu a saptea luna.

Pentru creditele cu dobanda fixa 3 ani poti opta pentru pauza la plata ratelor incepand cu al patrulea an de creditare. Prin serviciul de internet banking Raiffeisen Online si serviciul de mobile banking Raiffeisen Smart Mobile ai acces securizat non-stop la contul de credit, iti poti plati rata lunara si chiar realiza schimbul valutar in cazul in care rata creditului este in alta moneda decat salariul. In plus, pe orice tip de telefon mobil, prin serviciul SmartTel, informatiile despre contul de credit iti sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, sub forma unor mesaje de tip SMS.

Ai oricand ajutor, la doar un telefon distanta, prin serviciul de phone banking Raiffeisen Direct: cu un simplu apel telefonic gratuit primesti informatiile necesare despre creditul tau si ajutor in efectuarea tranzactiilor. Astfel, cu creditele imobiliare Raiffeisen Bank ai mereu situatia sub control!

Alte credite imobiliare avantajoase – variantele nebancare

În România există o varietate de credite imobiliare oferite de instituții bancare și nebancare. În timp ce băncile sunt cea mai comună opțiune pentru împrumuturi imobiliare, în ultimii ani au apărut și companii IFN care oferă alternative avantajoase – credite nebancare pe termen lung.

Aceste credite pot fi o opțiune bună pentru persoanele care nu îndeplinesc cerințele băncilor sau care doresc să evite birocrația și timpul necesar pentru a solicita un credit de la o instituție bancară.

Companiile nebancare oferă în general credite mai flexibile decât băncile, cu cerințe de creditare mai puțin rigide și procese de aprobare mai rapide. În plus, deoarece acestea nu sunt reglementate de Banca Națională a României, ele pot oferi dobânzi mai mici și comisioane mai mici decât băncile. Însă, înainte de a lua în considerare un credit imobiliar de la o companie nebancară, este important să fiți conștienți de riscurile implicate.

În concluzie, există opțiuni de creditare imobiliară disponibile nu doar din partea băncilor, ci și din partea companiilor nebancare. Acestea pot fi o opțiune bună pentru persoanele care nu îndeplinesc cerințele băncilor sau care doresc să evite birocrația și timpul necesar pentru a solicita un credit de la o instituție bancară.