Actualizat pe aprilie 25, 2023

Ofertele de împrumuturi nebancare în rate pot fi o soluție utilă atunci când avem nevoie de bani rapid, dar nu îndeplinim criteriile de eligibilitate pentru creditele bancare tradiționale.

Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la costurile și condițiile acestor împrumuturi și să le comparăm cu alte oferte disponibile pe piață, pentru a putea lua cea mai bună decizie financiară.

Este important să alegem o IFN de încredere, care respectă regulile și normele în vigoare și care ne oferă transparență și siguranță în procesul de creditare.

4 opțiuni de împrumuturi nebancare în rate

Iată câteva exemple de oferte de credite nebancare cu rambursarea în rate, care sunt disponibile în România:

  1. Vivacredit.ro – Aceasta este o platformă online de creditare care oferă împrumuturi nebancare în rate, cu sume de la 1000 la 5000 de lei și perioade de rambursare de până la 24 de luni. În plus, această IFN nu percepe comisioane suplimentare sau penalități pentru rambursarea anticipată a împrumutului.
  2. Credius.ro – Credius oferă credite nebancare în rate cu sume de la 500 la 15.000 de lei, cu perioade de rambursare de până la 60 de luni. Această IFN oferă, de asemenea, o gamă largă de produse financiare, inclusiv credite de nevoi personale, credite pentru mașini sau credite pentru locuințe.
  3. MaiMaiCredit.ro – este o altă platformă online de creditare care oferă împrumuturi nebancare în rate, cu sume de până la 10.000 de lei și perioade de rambursare de până la 60 de luni. Această IFN oferă, de asemenea, posibilitatea de a alege rata lunară în funcție de nevoile și posibilitățile financiare ale împrumutatorului.
  4. Monily.ro – Monily oferă credite nebancare în rate, cu sume de la 1000 la 10.000 de lei și perioade de rambursare de până la 36 de luni. Această IFN oferă, de asemenea, posibilitatea de a alege rata lunară în funcție de nevoile și posibilitățile financiare ale împrumutatorului, precum și posibilitatea de a face rambursări anticipate fără niciun cost suplimentar.

Ne oprim aici o secundă pentru a vă aduce în atenție o altă ofertă – dar cu ceva în plus – modul în care trebuie să urmărim și să interpretăm opiniile expuse public pe marginea ei: mergeți la pagina „teapa iCredit” pentru toate detaliile (atenție – titlul acelei pagini nu reprezintă realitatea – din punctul nostru de vedere, este doar un mod de atrage atenția).

împrumuturi nebancare în rate

Caracteristicile creditului nebancar în rate

Ofertele de împrumuturi nebancare în rate sunt o opțiune atractivă pentru mulți oameni care nu se pot califica pentru un credit bancar tradițional sau pentru cei care au nevoie de acces rapid la bani.

Aceste credite sunt oferite de către instituțiile financiare nebancare (IFN-uri), care pot oferi sume mai mici decât băncile, cu perioade de rambursare mai scurte și cu mai puține verificări.

Majoritatea împrumuturilor oferite de către IFN-uri fac parte din categoria microcreditelor, care sunt credite cu sume mici, perioadă de acordare foarte scurtă, și rambursare într-o singură tranșă, oferite sub formă de credite de nevoi personale sau de creditare rapidă.

În schimb, creditele nebancare în rate oferă un alt tip de opțiune de împrumut. Diferența dintre cele două sisteme constă în perioada de rambursare:

Creditele nebancare în rate permit împrumutatorului să ramburseze împrumutul în tranșe egale pe parcursul unui interval prestabilit de timp. Această perioadă poate fi de la câteva luni până la câțiva ani.

În acest fel, împrumutatorul poate planifica mai bine rambursarea împrumutului și poate avea o idee clară despre costul total al împrumutului, în timp ce împrumuturile într-o singură tranșă trebuie rambursate integral într-un interval scurt de timp, de obicei în termen de câteva săptămâni sau luni.

Avantaje și dezavantaje credite nebancare ăn rate, riscuri și puncte de atenție

Avantajele creditelor nebancare în rate sunt multe. În primul rând, acestea permit împrumutatorului să ramburseze împrumutul în tranșe, ceea ce poate fi mai ușor de gestionat din punct de vedere financiar.

În plus, multe IFN-uri care oferă credite nebancare în rate nu impun restricții cu privire la scopul împrumutului, așa că banii pot fi utilizați pentru orice scop.

Un alt avantaj al creditelor nebancare în rate este acela că acestea sunt adesea disponibile pentru persoanele cu scor de credit scăzut sau fără un istoric de credit. Acest lucru poate face ca aceste împrumuturi să fie mai ușor de obținut decât împrumuturile bancare tradiționale, care pot impune criterii de eligibilitate mai stricte.

Cu toate acestea, există și dezavantaje asociate cu creditele nebancare în rate. Unul dintre acestea este costul ridicat al dobânzilor. În general, IFN-urile care oferă împrumuturi nebancare în rate percepe dobânzi mai mari decât băncile, pentru a acoperi riscul mai mare asociat cu împrumutarea către persoanele cu scor de credit scăzut sau fără istoric de credit.

Un alt dezavantaj al creditelor nebancare în rate este faptul că acestea pot fi mai dificil de gestionat decât împrumuturile într-o singură tranșă.

În cazul împrumuturilor în rate, împrumutatorul trebuie să plătească o anumită sumă de bani în fiecare lună, timp de mai multe luni sau ani – sistem dificil de gestionat, mai ales în cazul în care există schimbări neprevăzute în situația financiară a împrumutatorului.

De asemenea, trebuie să fim conștienți de faptul că există riscul ca împrumuturile nebancare în rate să fie asociate cu practici neetice, cum ar fi ascunderea unor costuri suplimentare, exagerarea ratei dobânzii sau folosirea unor tactici de marketing agresive.

Din aceste motive, este important să verificăm cu atenție oferta de credit și să alegem o IFN de încredere.