Actualizat pe aprilie 12, 2023

Cel mai usor credit se ia pe persoana fizica, mai greu il poate obtine un IMM, dar si mai greu de atins este un credit pentru PFA. Complicat, dar nu imposibil.

Persoana fizica “garanteaza” cu veniturile viitoare si cu bunurile si proprietatile personale. Chiar si intr-un imprumut fara garantii, intr-un fel sau in altul, tot garanteaza cumva. IMM-ul, daca nu are cu ce bunuri sau titluri sa garanteze un imprumut, mai mult ca sigur nu va primi nimic sau doar un fleac. Cel mult o linie de credit de valoare infima, cam cat un fond de salarii lunar. Sau poate cat 2-3. Dar cam atat.

Dar ce faci ca PFA? Si, mai ales, ca PFA destul de nou infiintat? Un PFA nu are salariu. Un PFA mai rar are proprietati cu care sa poata garanta. Si atunci, ce faci? Mai rau de atat: foarte mute banci au in oferta lor cel putin un credit pentru PFA, dar putine le si acorda real. Cine a mai facut asa ceva stie: dosarul de cerere pentru un credit persoana juridica nu se compara cu cele de la persoana fizica.

Cum se obtineun credit daca esti PFA?

Omul obisnuit poate acum sa ceara si sa obtina fara probleme un imprumut cu buletinul. Firma insa, fie ea IMM sau PFA, are de adus acte, nu gluma. Copii si original de pe actele de constituire, documentele contabile pe ultimele perioade, acte de sediu, semnaturi… Uneori se cere chiar un proiect pentru investitia avuta in vedere. Descrieri ale activitatii, studii de piata sau chiar de fezabilitate… Ce mai, horror nu alta. Si sa te trezesti ca faci toate astea pentru banca A, care la final ori te refuza, ori iti ofera cel mult 20% din cat cerusei… Ce te faci?

Iei aia 20%? N-o sa iti faci treaba cu ei. Mergi mai bine la alta banca. Incerci din nou. Dar fiecare banca are sistemul ei, intrebarile ei. Fiecare cu cererile proprii si verificarile separate. Deci in afara de actele pe care le-ai strans deja la un loc, restul faci de la zero. De data asta cel putin stii ca una e reclama, alta e sansa reala. Da, pe site scrie negru pe alb “Credit pentru PFA”? Asta nu inseamna deloc ca orice PFA le trece pragul pleaca cu bani. Totusi, nici dracul nu este mereu drac negru. Nu orice PFA trece pragul unei banci pentru un imprumut va pleca cu mana goala.

Cum ai sanse mai mari sa primesti aprobarea?

Sansele cele mai mari de a obtine un credit pentru PFA sunt atunci cand ai nevoie de el pentru investitii. Investitii inseamna achizitia de proprietati sau de bunuri cu care se poate garanta. Garantand cu bunul achizitionat, ai sanse reale de a ti se aproba creditul. Dar tot aici incep alte frecusuri. Finantare cu sanse se obtine pentru investitia n proprietati sau utilaje cu valare buna de piata. Un sediu in zona buna – da. O maghernita renivabila la periferie – nu prea. Un tractor nou cu garantie, cumparat din UE – da. Un camion second hand adus din Muntenegru – nu prea cred.

Daca este vorba insa de un credit pentru nevoi uzuale, la care nu intra in societate un bun sau imobil, atunci sanse aveti daca suma solicitata este mica. Faceti-va un calcul sumar despre cam cat a fost profitul lunar net in ultimele 12 luni. Rata lunara la care aveti sanse destul de bune nu trebuie sa depaseasca 40% din aceasta suma. Pentru siguranta, mergeti chiar la 35%. Daca intrati pe un simulator de credite pentru PJ de la banca de preferinta, jucati-va cu suma solicitata si cu perioada de rambursare, pana cand rata lunara intra in acea valoare. Si asta veti putea cere, cu sanse decente.

Exista intotdeauna la indemana o solutie alternativa, care tine mai putin cont de toate aceste aspecte: ofertele de imprumuturi nebancare. Dar mare atentie, nu este de joaca cu zona IFN. Firmele sunt serioase, ofertele legitime, conditiile clare si fara clause abuzive, dar…. DAR dobanzile sunt enorme fata de cele de la banci! Asa ceva se foloseste doar cand este absolut urgenta situatia, si altceva nu se mai poate gasi. Chiar si asa, tot trebuie sa te gandesti de 20 de ori inainte sa faci asa ceva.

Cine nu primeste un credit pentru PFA?

Ca peste tot: cei cu datorii. Daca la persoanele fizice se verifica in biroul de credit dupa restantieri, la persoane juridice se cer certificate fiscale. Ai datorii la buget, adio credit.

Tot cam asa, dar nu ca regula de baza, daca nu aveti macar vreun an de activitate cu venituri constante, si fara garantii imobiliare, sansele sunt infime.

Ar mai fi o serie de conditii si cerinte, dar nu mai umplem aici spatiul, mai bine cititi direct un exemplu de la BRD – credite PJ si PL.

Desigur, nu este corect sa aratam doar partea ieftina si greu de obtinut (ofertele bancare). Asa ca, aruncati un ochi si la conditiile din zona mult mai scumpa, dar usor de accesat: Credius Credit pentru PFA.

Experienta in materie de imprumuturi, bancare sau nebancare, este mult mai mare in cazul persoanelor fizice. Este logic, volumul acestora este imens mai mare. Chiar daca, asa cum am aratat mai sus, modul de obtinere difera mult, regulile de baza raman aceleasi.

Pentru a obtine un credit pentru PFA trebuie in primul rand sa dovedesti ca esti de incredere. Cum? Sa arati ca il poti rambursa, in primul rand. Si s-o arati cu acte, nu cu povesti. La fel de imporant este sa fii intotdeauna sincer in discutii.

Oferte de credit nevoi personale pentru PFA

Dacă sunteți PFA și aveți nevoie de un credit de nevoi personale, există câteva opțiuni disponibile. Iată câteva dintre cele mai bune oferte de credite pentru PFA:

  1. Creditul de nevoi personale de la Banca Transilvania – acest credit este disponibil pentru PFA-uri care își desfășoară activitatea de cel puțin 12 luni și care au un scor de credit bun. Suma maximă a creditului este de 100.000 de lei, cu o perioadă de rambursare de până la 5 ani.
  2. Credius – această instituție financiară nebancară oferă credite de nevoi personale pentru PFA-uri cu o valoare de până la 50.000 de lei și o perioadă de rambursare de până la 60 de luni. Pentru a fi eligibil, trebuie să fiți înregistrat ca PFA de cel puțin 6 luni și să aveți un scor de credit bun.
  3. Raiffeisen Bank – această bancă oferă credite de nevoi personale pentru PFA-uri cu o valoare de până la 100.000 de lei și o perioadă de rambursare de până la 5 ani. Pentru a fi eligibil, trebuie să fiți PFA de cel puțin 12 luni și să aveți un venit net lunar de cel puțin 1.500 de lei.
  4. Alpha Bank – această bancă oferă credite de nevoi personale pentru PFA-uri cu o valoare de până la 70.000 de lei și o perioadă de rambursare de până la 5 ani. Pentru a fi eligibil, trebuie să fiți PFA de cel puțin 12 luni și să aveți un scor de credit bun.
  5. BT Mic – acest credit este oferit de Banca Transilvania și este destinat micilor întreprinderi și PFA-urilor care își desfășoară activitatea de cel puțin 6 luni. Suma maximă a creditului este de 50.000 de lei, iar perioada de rambursare poate fi de până la 5 ani.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai bune oferte de credite de nevoi personale pentru PFA-uri disponibile în prezent. Înainte de a alege un credit, asigurați-vă că faceți cercetări detaliate și că înțelegeți toate termenii și condițiile.